Hi, ik ben

Musa Basjoo

Wie is

deze

leukerd?

Hi, ik ben Caesar!

Misschien ken je mij ook wel als de Bananenplant of Musa Basjoo, maar ik word ook wel eens de Vezelbanaan genoemd. Ik ben de winterharde Bananenplant en breng tropische vibes in jouw tuin!

Oorspronkelijk kom ik van ver, namelijk uit China en Japan! Hier ben ik bekend vanwege mijn geneeskrachtige werking. Ik doe mijn naam, Vezelbanaan, ook eer aan. Ze gebruiken mijn vezels namelijk ook wel voor het maken van stoffen, en daarnaast word ik ook gebruikt voor het binden van boeken. In jouw tuin sta ik graag simpelweg mooi te zijn, daar ben ik ook erg goed in. Zeer veelzijdig, dat is wel te merken!

SNELGIDS

meetlint

hoogte: 40 CM

plantenpot

diameter: 17 CM

zon

Halfschaduw tot zonnig

water

water: zeer regelmatig tijdens bloeiseizoen

voeding

2X PER MAAND PLANTENVOEDING, ‘S WINTERS NIET

schaar

Dode bladeren tot op de stam afknippen

Monstera blad

MORE INFO

  • Waar sta ik het liefst?
  • Ik ben een echte tropische zonaanbidder. Je kunt mij dus gerust op een zonnige plek in de tuin neerzetten! Een halfzonnige plek kan ik ook goed hebben. Zet mij graag op een beschutte plek, hier voel ik mij het fijnste. Je kunt mij lekker in de volle grond planten, maar in een goede ruime pot kan ik ook goed overleven.

  • Ben ik winterhard?
  • En of ik winterhard ben! Het lijkt er in de winter misschien op dat ik dit niet overleef, aangezien mijn moederplant vaak tot op de grond afsterft. In het voorjaar zul je echter zien dat ik het tegendeel bewijs, want er zullen kleine scheuten uit de grond schieten! Ook kun je mij, als je mij in een pot hebt staan, laten overwinteren in een binnenruimte. Zo zal de moederplant niet afsterven en zal ik volgend jaar alleen maar groter terug komen! Koudere temperaturen van lager dan -10 graden Celcius? Dan is het wél verstandig om mij te beschermen tegen de kou.

  • Hoeveel water drink ik?
  • Ik heb vaak zeer grote dorst! Mijn grote bladeren bestaan voor een heel groot deel aan water, wat het voor mij heel belangrijk maakt om goed te blijven drinken. Geef mij daarom tijdens het groeiseizoen, welke loopt van april tot september, regelmatig water. Mijn potkluit mag je goed vochtig houden. Heb je mij in een pot staan? Zorg er dan voor dat er gaten in de onderkant van de pot zitten, zodat het overtollige water altijd goed weg kan lopen. Dit is erg belangrijk! In de winter heb ik minder water nodig.

  • Hoeveel voeding eet ik?
  • Ik heb alleen plantenvoeding nodig in het begin van het groeiseizoen. Begin met voeden in april, en stop hiermee na juli. Ik heb graag twee keer per maand wat plantenvoeding. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid aangegeven op de verpakking. Geef nooit te veel plantenvoeding, want hier houden mijn wortels niet van. Buiten deze periode om heb ik geen plantenvoeding nodig.

  • Wanneer een nieuwe pot?
  • Ik vind het erg fijn om elk jaar een nieuwe pot te krijgen welke 20% groter is dan de vorige pot. Zo heb ik weer genoeg ruimte om verder te groeien. Verpot mij het liefst in het voorjaar, dan heb ik genoeg energie om snel te herstellen van mijn verhuizing. Geef mij ook meteen wat nieuwe potgrond als je mij aan het verpotten bent, vind ik fijn!

  • Wanneer knip je mij?
  • Schrik niet als mijn bladeren afsterven naarmate het kouder wordt, dit hoort bij mij! Deze kun je dicht bij de stam afknippen, zodat alle energie kan gaan naar het overleven in plaats van naar de oude bladeren. In het voorjaar zal je zien dat ik weer volop zal gaan groeien.

  • Wist je al dat?
  • Naast mijn moederplant zullen kleine Bananenplantjes gaan groeien als ik het goed naar mijn zin heb. Dit zullen, als zij het ook goed naar hun zin hebben, ook grote Bananenplanten worden! Je kunt deze stekken laten staan, of ze verwijderen van mijn moederplant om ze uit te laten groeien tot een nieuwe Bananenplant. Let wel, wanneer je de stekken laat staan zal dit mij erg veel energie kosten, en zal mijn moederplant waarschijnlijk minder hard groeien.

  • Ben ik eetbaar?
  • Nee, ik ben niet eetbaar.

Ik ben een echte tropische zonaanbidder. Je kunt mij dus gerust op een zonnige plek in de tuin neerzetten! Een halfzonnige plek kan ik ook goed hebben. Zet mij graag op een beschutte plek, hier voel ik mij het fijnste. Je kunt mij lekker in de volle grond planten, maar in een goede ruime pot kan ik ook goed overleven.

En of ik winterhard ben! Het lijkt er in de winter misschien op dat ik dit niet overleef, aangezien mijn moederplant vaak tot op de grond afsterft. In het voorjaar zul je echter zien dat ik het tegendeel bewijs, want er zullen kleine scheuten uit de grond schieten! Ook kun je mij, als je mij in een pot hebt staan, laten overwinteren in een binnenruimte. Zo zal de moederplant niet afsterven en zal ik volgend jaar alleen maar groter terug komen! Koudere temperaturen van lager dan -10 graden Celcius? Dan is het wél verstandig om mij te beschermen tegen de kou.

Ik heb vaak zeer grote dorst! Mijn grote bladeren bestaan voor een heel groot deel aan water, wat het voor mij heel belangrijk maakt om goed te blijven drinken. Geef mij daarom tijdens het groeiseizoen, welke loopt van april tot september, regelmatig water. Mijn potkluit mag je goed vochtig houden. Heb je mij in een pot staan? Zorg er dan voor dat er gaten in de onderkant van de pot zitten, zodat het overtollige water altijd goed weg kan lopen. Dit is erg belangrijk! In de winter heb ik minder water nodig.

Ik heb alleen plantenvoeding nodig in het begin van het groeiseizoen. Begin met voeden in april, en stop hiermee na juli. Ik heb graag twee keer per maand wat plantenvoeding. Houd je hierbij aan de aanbevolen hoeveelheid aangegeven op de verpakking. Geef nooit te veel plantenvoeding, want hier houden mijn wortels niet van. Buiten deze periode om heb ik geen plantenvoeding nodig.

Ik vind het erg fijn om elk jaar een nieuwe pot te krijgen welke 20% groter is dan de vorige pot. Zo heb ik weer genoeg ruimte om verder te groeien. Verpot mij het liefst in het voorjaar, dan heb ik genoeg energie om snel te herstellen van mijn verhuizing. Geef mij ook meteen wat nieuwe potgrond als je mij aan het verpotten bent, vind ik fijn!

Schrik niet als mijn bladeren afsterven naarmate het kouder wordt, dit hoort bij mij! Deze kun je dicht bij de stam afknippen, zodat alle energie kan gaan naar het overleven in plaats van naar de oude bladeren. In het voorjaar zal je zien dat ik weer volop zal gaan groeien.

Naast mijn moederplant zullen kleine Bananenplantjes gaan groeien als ik het goed naar mijn zin heb. Dit zullen, als zij het ook goed naar hun zin hebben, ook grote Bananenplanten worden! Je kunt deze stekken laten staan, of ze verwijderen van mijn moederplant om ze uit te laten groeien tot een nieuwe Bananenplant. Let wel, wanneer je de stekken laat staan zal dit mij erg veel energie kosten, en zal mijn moederplant waarschijnlijk minder hard groeien.

Nee, ik ben niet eetbaar.

favo spot

Waar sta ik het liefste in de tuin?

Ik houd van de zon, dus zet mij lekker op een zonnige plek uit de wind. Hier vertoef ik het liefste!

Verzorging

Medic heart

Hoe verzorg je mij?

Mijn mooie bladeren bestaan voor een groot gedeelte uit water, en daarom is het voor mij heel belangrijk om veel te drinken! Geef mij daarom zeer regelmatig water en om de week wat plantenvoeding. Buiten het bloeiseizoen om heb ik minder water en geen plantenvoeding nodig.

Adopteer Regenwoud

Plantanious werkt samen met stichting Work with Nature. Onze tropische regenwouden verdwijnen in rap tempo en met de bomen gaat een enorme biodiversiteit verloren. Als het aan ons ligt loopt de jaguar straks weer rond in het door ‘Adopteer Regenwoud’ beschermde regenwoud in Costa Rica! De plek waar veel van onze bijzondere planten hun oorsprong kennen. Om een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het doel van de stichting – in de komende tien jaar 2.000 hectare regenwoud beschermen – doneren wij een deel van onze omzet waarmee een deel van het tropisch regenwoud kan worden beschermd. Hoe meer er gedoneerd wordt, hoe sneller we de jaguar kunnen verwelkomen in een veilig leefgebied. Om dit doel te kunnen realiseren steekt de stichting geld in bescherming, herbebossing, educatie en onderzoek.